Dar

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

CECELIA AHERN
Dar

Ljudi, kao i kuće, čuvaju tajne. Ponekad tajne prebivaju u njima, ponekad oni prebivaju u tajnama. Ovijaju ruke oko njih u tijesnom zagrljaju, skrivaju istinu ispod jezika. Ali nakon nekog vremena istina prevlada, izdigne se iznad svega ostaloga. Migolji se i izmiče iznutra, buja sve dok je otečeni jezik više ne mogne pokrivati, sve dok ne dođe čas kad će morati ispljunuti riječi i izbaciti istinu, koja će poletjeti zrakom i uz prasak se sudariti sa svijetom. Istina i vrijeme uvijek djeluju zajednički.

Ovo je priča o ljudima, tajnama i vremenu. O ljudima koji, poput paketa, čuvaju tajne i prekrivaju se zaštitnim slojevima dok ne naiđu na pravu osobu koja će ih moći razmotati i pogledati u njihovu unutrašnjost. Ponekad se morate dati nekome kako biste vidjeli tko ste. Ponekad morate koješta razotkriti da dođete do srži.

Ovo je priča o osobi koja otkriva tko je. O osobi koja je razotkrivena i čija je srž otkrivena svima onima koji su važni. A svi koji su važni otkriveni su toj osobi. U pravi čas.

Odlomak:

Kad biste kojim slučajem u rano božično jutro prošetali uz mar-cipanska pročelja stambenog naselja na rubu grada, ne biste mogli ne primijetiti kako kuče svojim blještavim sjajem podsjećaju na umotane pakete koji, u njihovoj unutrašnjosti, leže pod božičnim drvcima. Naime i kuće i paketi čuvaju u sebi tajne. Neodoljiva želja za pipkanjem omota i virkanjem u njih zapravo je isto što i virenje kroz uski razmak među zavjesama ne bi li se uspjelo letimice vidjeti obitelj zabavljenu ugodnim dužnostima u božično jutro i uhvatiti trenutak koji se brižljivo čuva od svačijih radoznalih očiju. U smirujućoj, a opet sablasnoj tišini, koja vlada jedino tog jutra u godini, kuće stoje okrenute prema vanjskom svijetu rame uz rame, poput šarenih kositrenih vojnika (trbuh unutra, prsa van), ponosne i zaštitnićki raspoložene prema svima koji se u njima nalaze.
U božično jutro kuće su škrinje koje čuvaju blago skrivenih istina. Vijenac na vratima prst je na usnama, spušteni kapici sklopljene su oči. A onda, u neko neodređeno vrijeme, iza zatvorenih roleta i navučenih zavjesa pojavi se topao sjaj, blag nagovještaj onoga što se unutra zbiva. Poput zvijezda na večernjem nebu, koje se jedna po jedna ukazuju pogledu, ili sićušnih zrnaca zlata zahvaćenih sitom iz riječnog brzaca, svjetla se pale iza kapaka i zastora u polutami sutona. I kao što se nebo puni zvijezdama, a zrnca zlata umnožavaju, tako se ulica budi: soba za sobom, kuća za kućom.
U božično jutro posvuda se širi ozračje mira. Pustoš na ulicama ne ulijeva strah: zapravo stvara suprotan učinak. Sve odiše sigurnošću i, unatoč hladom godišnjem dobu, toplinom. Svakoj je obitelji iz nekog razloga jednostavno draže svake godine provesti taj dan kod kuće. Vani je mračno, a unutra vlada svijet veselih, jarkih boja, pomamno kidanje ukrasnih papira i lepršanje šarenih vrpci, božična glazba i blagdanski mirisi cimeta, začina i svakojakih finih stvari koji ispunjavaju zrak. Usklici radosti, ljubavi i hvale pršte kao konfeti. Božični su dani kućni dani; ni giješnici se ne vuku po cesti jer čak i oni imaju krov nad glavom.
Na ulicama se mjestimice može zateći tek ponetko na putu iz jedne u drugu kuću. Automobil se zaustavlja, darovi se iskrcavanju. Zvuci glasnog čestitanja na otvorenim vratima lebde kroz hladan zrak i golicaju vam maštu nagovještavajući ono što se zbiva unutar kuće. No u času kad se nađete posve blizu, upijajući te zvukove i prihvaćajući poziv spremni priječi prag kao običan neznanac koji se ipak osjeća dobrodošlim gostom - ulazna se vrata zatvaraju i za sobom sakrivaju ostatak dana, podsjećajući vas da je riječ o trenutku u kojem vi ne možete sudjelovati.


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 1 Prosjek: 5]Leave a Reply