Dorrit u opasnosti

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

»Marija,
Napokon moramo sve objasniti što je medju nama, i stoga Tvom imenu ne pridajem suvišnu i lažnu riječ. Nikada Te nisam ljubio. Zaprosio sam Te samo stoga što sam mislio da si bogata nasljednica. Novac mi je bio potreban kako bih se postavio na noge. Donijela si mi ga i stoga sam bio ljubazan prema Tebi. To sam i rado činio, jer si bila ugodna žena i sve je moglo biti u redu medju nama da Tvoj otac nije osiromašio.
Propast Tvog oca značila je i moju propast. Za nekoliko dana morao bih najaviti stečaj, naći se ni pred čim, kao i Tvoj otac. To neću. Stoga sam prodao naš stan sa cijelim namještajem i tako sam došao do novaca. Pritom poslu nisi mi bila potrebna, a ni dijete. Zato sam vas i poslao na more. Sada sam porušio i spalio sve mostove iza sebe, pa kad budeš primila to pismo, granica će već biti za mnom. Želim se zauvijek odvojiti od Tebe, jer u mojoj novoj borbi i u mom novom životu nema mjesta ženi i djetetu. Moram biti slobodan. Iako Te ne
ljubim, priznajem da si lijepa žena. Ubrzo ćeš naći novog muža koji će se, vjerujem, brinuti za Tebe i Tvoje dijete. Uz njega će vam biti bolje nego uza me.
Možeš odmah pokrenuti brakorazvodnu parnicu. Dovoljan razlog za rastavu predstavljat će ovo pismo, kao i to da sam napustio Tebe i dijete. Oprosti mi, ali ne mogu drugačije. Na žalost, ne mogu ti ostaviti više od tisuću maraka koje ti šaljem istom poštom. Tvoje i
Dorritine stvari sam spremio i šaljem Ti ih željeznicom. Ne traži me, nećeš me nikada više vidjeti. Ne mogu se vratiti u Njemačku jer bi me uhapsili zbog lažnog bankrota. Stoga Ti i neću odati kamo ću krenuti. Izbriši me iz svog života, i nastoj me zaboraviti. Dorrit neću nedostajati, nikad se nisam odviše brinuo za nju. Zbogom, želim Ti sve najbolje!


 

Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 1 Prosjek: 2]Leave a Reply