Ema

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

JANE AUSTIN
Ema


Ema je pametna, lepa, bogata i pomalo razmažena. Sama je i savršeno zadovoljna svojim životom - nimalo ne oseća potrebu da voli i bude voljena. Iako je imuna na muški šarm, ništa je ne uveseljava više nego da se petlja u ljubavni život drugih ljudi. Oglušivši se o upozorenja svog dobrog prijatelja, Ema odlučuje da se bavi provodadžisanjem: određuje sebi zadatak da svojoj štićenici, ljupkoj Harijeti, pronađe dragog.

Nažalost, Ema ne uviđa da joj to baš i ne ide od ruke, te više puta dovodi Harijetu u zabludu. Zbog takve jedne omaške, sirota će se štićenica razboleti zbog ljubavi, a Ema i ne sluti da se i sama može obresti u mreži koju tako pažljivo plete drugima.

Remek-delo Džejn Ostin o strasti, ljubavi i nesporazumima koji nastaju kada se mešamo u tuđe živote.

 

Od sedam završenih romana koje je napisala klasična engleska spisateljka Jane Austin (1775—1817), Emma je poslednje delo. štampano za života svoga autora. U jednom njenom pismu, upućenom bibliotekaru J. S. Clarku, nalazi se, povodom pojave toga romana 1816 godine, živo izraženo strahovanje o prijemu na koji će Emma naići:

»Moja najveća briga u ovom trenutku jeste da ovo četvrto delo ne osramoti ono što je bilo dobro u drugim delima.« Da ove njene reči nisu bile izraz sujete jednog slavoljubivog pisca, već jedna potvrda više njene urođene skromnosti, pokazuje razmišljanje Jane Osten o sopstvenim delima, izraženo malo dalje u istom, dobro poznatom, napred pomenutom pismu:

»... Mene snažno obuzima misao da će onim čitaocima kojima se više dopao roman Gordost i predrasuda ovo izgledati sa manje duha, a da će se onima koji su više voleli Mensfildski posed ovo činiti sa manje razuma.«

Neosporno, veoma je značajne reći, ali ne toliko za ocenu samih romana, koliko za upoznavanje jedne dragocene osobine kojom je ova velika umetnica raspolagala: želje da bude nepristrasna prema sebi.

Jane Osten nije doživela da sazna sud kritičara svojih savremenika, i docnijih književnih istoričara i prikazivača, koji su način njenog slikanja karaktera poredili sa Šekspirovim.

Emma je glavna ličnost romana koji nosi njeno ime. To je razmažena devojka iz građanske porodice nastanjene u selu, bez majke, bistra po prirodi, dosetljiva u raspravljanju, brzog odgovora i veoma žive mašte, ali nenaviknuta da svoje vreme ispunjava nekim sadržajem od vrednosti.



U osnovi ne rđava, i u postupcima čak dobronamerna, ona uživa da se meša u tuđe stvari srca. Ali, pošto je do krajnosti loš psiholog, i pošto njena logika uvek uzme neki obrt suprotan jednom normalnom i prirodnom toku, ona se nalazi u stalnoj neprilici zbog neočekivanih posledica i negativnih ishoda koje donose njeni planovi. Sama nimalo koketa, uvek se zauzima, kako ona veruje, za dobro drugih; usto, a to je možda i najvažnije, puna klasnih predrasuda, koje su uzrok ne samo njenih sopstvenih nevolja, nego i nevolja drugih ličnosti u čiji se život ona usudila da umeša svojim uticajem. Sposobna da saoseća sa onima koji usled njenog nepametnog planiranja pate, ona zadugo ostaje u zabludi, nesvesna da je izvor njihove patnje baš u njoj samoj.

I kako je uvek voljna da priskoči u pomoć, ona, kujući nove planove, pada u nove greške i stvara nove nevolje...


 

Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 1 Prosjek: 3]Leave a Reply