Dobijena na kocki – Iva Mili

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

On opet mrdnu obrvom, a učini joj se i da su mu se uglovi usana pomerili u zločesti poluosmeh. Do djavola, on nije glup. Biće joj teško da ga ubedi kako je ona jedina od svih ravnodušna prema njemu. On kao da ima neki radar u glavi koji mu omogućava da pročita ljude. Naročito je bio osetljiv na ulagivanje i nametanje svake vrste. To nije podnosio. Mora da bude veoma, veoma oprezna, da on ne primeti kako je luda za njim, inače će biti u velikoj nevolji. Podsmeh i povlačenje su onda sledeće faze njegovog ponašanja.

Igre li su neko vreme u tišini, što je njoj bilo sasvim dovoljno. Svaka njegova rečenica ili pitanje kriju hiljadu zamki. A osećala je po žamoru da je njihova pojavama podijumu za ples predmet opšteg interesovanja. Zato je poželjno da zadrži distanciran i nezainteresovan izgled. I da ne obraća pažnju na njegovu ruku kojom je drži. Kako to da izvede? Ta ruka je, kao i njegova blizina, trenutno nepremostiv problem. Što se više koncen- trisala da misli na nešto drugo, misli su joj kao za inat bežale i proizvodile razne zabranjene misli u glavi.

- Čista radoznalost je u pitanju, ali me zanima zbog čega ne želite da razgovarate sa mnom? - upita on isto onako nezainteresovanim tonom kao ona malopre. Uspela je da ne pocrveni, čak ni da promeni izraz lica, osmehnuvši se uzdržano, kao što se očekuje od mlade dame. Mora što pre da obuzda svoje mislil, pre nego što. on primeti kuda je odlutala.

- Mislim da se varate. Eto, vidite da razgovaram i igram sa vama. Uostalom, pretpostavljam da vam to ne bi mnogo značilo, čak i kad bi bilo istina. Ima suviše mladih dama koje bi jedva dočekale da igraju sa vama. Ja sam samo jedna neprimetna kap u moru - ne izdrža ona.

- Hm! Priznajete da ipak postoji mogućnost da me ne želite u svom društvu?

lako i dalje nije menjao izraz lica, mogla je da oseti da mu se raspoloženje menja. Srce joj brže zakuca. Možda u njegovim očima i nije samo jedna od mnogih? Možda je za njega ipak posebna?

- Pa, nemam želju da vam se namećem. Primetila sam da vam je većina ljudi veoma dosadna. A medju njih spadaju i mnoge devojke.

- Zaista? Na osnovu čega ste to primetili? Ja baš volim devojke.

Ona se okrenu od njega. U ovakvim razgovorima nije bila vešta. Nedostajalo joj je umeće finog flerto- vanja koje su devojke iz Londona imale. Ali on je bio uporan da nastave sa tom temom. Ništa od onih razumnih, normalnih tema o kojima su razgovarali ovih dana.

- Eto, na primer, volim da razgovaram sa vama. Vi niste ni najmanje dosadni. A ako ste tako nešto pomislili, bas ste me razočarali.

Opet ga je pogledala. Crnilo iz njegovih očiju munjevito je zgrabi u svoju zamku.

- Veoma često se čini da vi ljubazno razgovarate, a u stvari se podsmevate - odvrati ona otrgnuvši pogled od njega. Ne sme da ga gleda ako misli da smiri drhtavicu koja ju je obzuimala.

On se nasmeja, ne odričući.

- Vidim da ste me načisto pročitali. Šta ste još primetili kod mene? Baš me zanima - zvučao je malo veselije, onoliko koliko je moglo za njegovo uobičajeno mračno raspoloženje.
- Mislim da vam je zabavno da se poigravate ljudima.
- Priznajem da ljudska glupost, dvoličnost, ograničenost i slične osobine umeju da budu veoma zanimljive za posmatranje. A ovo društvo obiluje zanimljivim materijalom. Zar se ne slažete sa mnom?
- Ne bi bilo kulturno da priznam tako nešto - spustila je pogled.
- Ali u sebi priznajete da sam u pravu. Ni vi nemate o čemu da razgovarate sa njima, priznali ste mi to. Ja sam vam jedini spas od dosade. Ona ne izdrža, pa se nasmeja. I on se osmehnu, a njoj nešto mrdnu u grudima od njegovog osmeha. Brzo je odvratila pogled.


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 2 Prosjek: 3.5]Leave a Reply