Otplaćeni dug – Iva Mili

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

O, dosadne li žene! Sve su one iste. Ne znam šta im je. Neću da se ženim i gotovo! - gundjao je Tremenjan. - Ona je bar dovoljno bogata da me jun zbog imanja kao neke druge. -Mislim da nije u pitanju samo imanje. Ima u tebi nešto... nešto što privlači žene. Ni sam ne znam šta bi to moglo torti. Ja to nemam - reče Santi kao prava dobričina. Ma, dosadne su. Evo, ove krčmarice su bar poštene. Ničemu se ne nadaju osim dobroj nagradi. Sa njima uvek imam korektan odnos. A ove takozvane poštene žene su prava napast Hajdemo unutra da se i napijemo. Baš sam iznerviran. O, Beti draga moja, pa gde si ti? Nakezi se on vučjim osmehom devojci u izrezanoj haljini koja izadje na vrata da ga dočeka. Mladi grof Tremenjan ovde je bio rado vidjen, i pored problema koje je uvek stvarao. On je uvek bio velikodušan i kavaljeršto se tiče napojnica. Uz to bio je djavoiski zgodan, i verovatno bi bio dobrodošao i da nije tako bogat .

-Grofe, jedva smo čekali da vas opet vidimo - zakikota se ona kad je on obgrli oko struka i pobje sa njom u krčmu.

Društvo u krčmi pijano se smejalo njegovoj priči o preuzimanju duga od Fersena- I on se grohotom smejao, sad kada je to već prošlo i cela priča izgledala mu je baš blesavo kroz pićem zamagljeni um.

-Jedino nemam pojma šta sam dobio time - kikotao se on. Beti i njena drugarica dolivale su mu vino, sedajući mu u krila - Hajde, Beti, ti si ovde u kraju najpoštenija devojka, kaži mi u šta sam se uvalio - opet se on nasmeja, a za njim svi, kao u horu.

- O, grofe, pa vi mi laskate – kao stidljivo će ona. Pa, vidite, Solijenovi su specifični. G-dja Solijen potiče iz veoma ugledne porodice, ali pobegla je za njega iz ljubavi. Imaju čopor dece, prosto ne znam kako preživljavaju. Sofi je najstarija, ima osamnaest godina.

- Kakva je?

-Pa, ne znam baš... - kao snebivala se Beti.

-Šta, nije lepotica kao što Fersen smatra? - Tremenjan se zaceni od smeha.

Samo što nije pukao na pomisao da se onoliko izlagao zbog neke rugobe. Iz ove perspektive, ublažene litrima vina, sve mu je izgledalo zabavno i neodoljivo smešno. A cela priča kao obična budalaština.

-Ma, jeste ona lepa, ali nije onako... kako vi volite - završi Beti.

-O, Beti, a kako ja to volim? Baš me zanima tvoja procena - naceri se on i privuče je u naručje.

-Pa, volite otvorenu igru. I volite moćne, zavodljive, jake žene. Ona je... Znate već te fine devojke iz dobrih porodica. Nije to za vas.

- Ha, ha! Sad si me baš oraspoložila! Nisam se odavno ovako smejao! Šanti, jesi li čuo ovo? Naša Beti je najpoštenija devojka koja postoji. Ona nikada nema zadnje namere, osim što joj treba dobar bakšiš. Evo, odmah ćemo je nagraditi - on poče da vadi zlatnike, a Beti se osmehnu.

Uvek je znala kako da mu ugodi. I jedva je čekala svaku njegovu posetu. On je bio pravi kavaljer, za razliku od mnogih koji su ovde svraćali. I nikako nije htela da prizna da je i ona ljubomorna na sve te žene i devojke za koje se pričalo da su podlegle njegovom sarmu. Dala bi ona njemu svei bez napojnice. Čak je sada bila malo zlobna u opisu Sofi Solijen. Ali to nikako nije htela da prizna.

- Zna te šta momci? Idemo mi odmah sada da upoznamo tu..., šta mi ona sad dođe? Svojina?

Devojka? Verenica? – kikotao se on pijano.

-Zašto ne sačekamo do jutra? - upita oprezno Santi, ali momci iz pratnje uvek su skakali i na najmanji gospodarev mig.

Svi su već poustajali i žurili da ga poslušaju. Sa njim im nikada nije bilo dosadno. Uvek je bilo zabavno, čak i skoro svakodnevno upadanje u nevolje nije im predstavljalo problem, pošto su svi bili mladi, ludi i bez obaveza.

- Idemo!!! - veselo su vikali.

I Šenti ustade za njima, proveravajući da li je račun plaćen. Činilo mu se da je on trenutno najtrezniji ovde, a to mu se ni najmanje nije , dopadalo. I on je poticao iz prilično fine i ugledne porodice, i ovakva noćna poseta jednoj takvoj kući nije mu baš bila po volji. Tremenjana već ionako bije zao glas, zašto preterivati u tome? Ali, to je bio njegov najbolji drug, pa i on požuri za ostalima.


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 1 Prosjek: 4]Leave a Reply