Kraljevstvo snova

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

JUDITH MCNAUGHT
Kraljevstvo snova

 

Odlomak:

Zdravica za vojvodu od Claymorea i njegovu mladenku! U normalnim okolnostima, ovaj poziv na svadbenu zdravicu izazvao bi raskošno odjevene dame i gospodu okupljene u velikoj dvorani dvorca Merrick da s grohotom veselog smijeha odzdrave. Podigli bi pehare s vinom i ponudili još pohvala proslavi otmjenog i plemenitog vjenčanja kao što je ovo koje tek što nije održano ovdje na jugu Škotske.
Ali ne danas. Ne na ovome vjenčanju.
Na ovome vjenčanju, nitko nije klicao i nitko nije podigao pehar. Na ovome vjenčanju, svatko je promatrao svakoga, i svi su bili napeti. Mladenkina obitelj bila je napeta. Mladoženjina obitelj bila je napeta. Uzvanici i sluge i psi u dvorani bili su napeti. Čak je i prvi grof Merrick, čiji je portret visio iznad kamina, izgledao napet.
- Zdravica za vojvodu od Claymorea i njegovu mladenku! - ponovno je uzviknuo mladoženjin brat, a njegov je glas bio prasak groma u neprirodnoj, grobnoj tišini napučene dvorane. - Da uživaju dug i plodan zajednički život.
U normalnim okolnostima, ta drevna zdravica izaziva predvidljivu reakciju: mladoženja se uvijek ponosno nasmiješi jer je uvjeren daje dosegnuo potpuno savršenstvo. Mladenka se nasmiješi jer ga je uspjela uvjeriti u to. Uzvanici se smiješe jer, medu plemstvom, brak označava povezivanje dviju važnih obitelji i dva velika bogatstva - što je samo po sebi razlog za veliku proslavu i izuzetno veselje.
Ali ne danas. Ne ovog četrnaestog listopada godine 1497.
Izrekavši zdravicu, mladoženjin je brat podigao svoj pehar i neveselo se osmjehnuo mladoženji. Mladoženjini prijatelji podigli su svoje pehare, i s osmijehom netremice promatrali mladenkinu obitelj. I članovi mladenkine obitelji podigli su svoje pehare pa se ledeno nasmiješili jedni drugima. Mladoženja, koji kao da je jedini bio imun prema neprijateljstvu u dvorani, podigao je svoj pehar i smireno se osmjehnuo svojoj mladenki, ali osmijeh mu nije dosezao do očiju.
Mladenka se nije trudila nikome osmjehnuti. Bilo je očito daje bijesna i nezadovoljna. Uistinu, Jennifer je bila toliko gnjevna da je jedva zamjećivala daje itko ondje. U tom trenutku, svaki se atom njezinoga bića usredotočio na zadnju, očajničku molbu Bogu, koji je zbog manjka pozornosti ili manjka zanimanja dopustio da se ona zatekne u ovom žalosnom položaju. Gospode - nijemo je vri-snula, gutajući knedlu užasa koja joj je bujala u grlu - ako kaniš nešto učiniti kako bi spriječio ovo vjenčanje, morat ćeš to brzo učiniti ili će za pet minuta biti prekasno! Ja valjda zaslužujem nešto bolje od ovog prisilnog braka s muškarcem koji mije ukrao djevičanstvo! Znaš, nisam mu ga ja sama jednostavno predala! Shvativši ludost kuđenja Svevišnjega, brzo se prebacila na preklinjanje: - Nisam li se uvijek trudila dobro te služiti? - nijemo je šapnula. - Nisam Ii ti se uvijek pokoravala?
- NE UVUEK, JENNIFER - Božji glas zagrmio je u njezinoj glavi.
- Gotovo uvijek - mahnito se ispravila Jennifer. - Svaki sam dan išla na misu, osim kad sam bila bolesna, stoje bilo rijetko, i molila se svakog jutra i večeri. Gotovo svake večeri - brzo se ispravila prije nego što joj savjest ponovno protuiječi - osim kad bih zaspala prije nego što bih završila. I pokušala sam, uistinu sam pokušala biti sve što su dobre sestre u opatiji željele da budem. Znaš kako sam se jako trudila! Gospode - očajnički je završila - ako mi pomogneš da pobjegnem ovome, nikad više neću biti svojeglava i impulzivna.
- TO TI NE VJERUJEM, JENNIFER - sumnjičavo je zagrmio Bog.
- Ne, kunem se - iskreno je odgovorila, nastojeći postići dogovor. - Učinit ću sve što teliš, odmah ću se vratiti u opatiju i posvetiti život molitvi i...
- Bračni ugovori su propisno potpisani. Uvedite svećenika - zapovjedio je lord Balfour i Jennifer je neobuzdano, panično zadahtala, a sve misli o mogućim žrtvama raspršile se iz njezine glave. - Gospode, - nijemo je preklinjala - zašto mi to radiš? Nećeš valjda dopustiti da mi se to dogodi?


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 2 Prosjek: 5]Leave a Reply