Kraljica na devet dana

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

REBECCA MICHELE
Kraljica na devet dana


U mračnom 16. stoljeću, uslijed vjerskih previranja i političkih spletki, na engleskom se dvoru Henryja VIII. spašavajući vlastiti život nade mlada djevojka Antonia Fenton, prerušena u štitonošu viteza Normana Powderhama. Okruženoj muškarcima, Antoniji ne uspijeva dugo skrivati svoj pravi identitet, a Norman joj, vidno razočaran, okreće leda. Kraljica Catherine, Henryjeva posljednja žena, uzima ju u svoju službu gdje se Antonia sprijatelji s lady Jane Grey. Kralj Henry umire, a nasljeđuje ga njegov boležljivi sin, Edward Tudor, čiji su dani također odbrojeni. Nakon njegove smrti, pravo na preuzimanje prijestolja pripadne Mary Tudor (Bloody Mary), no Jane Grey, bačena poput loptice u igru beskrupuloznih i častohlepnih ljudi, biva proglašena kraljicom. Antonia po drugi put strepi za svoj život, jer Bloody Mary silom preuzima prijestolje i ne pokazuje milosti prema suradnicima lady Grey. No toga trena u Antonijin život ponovno ulazi Norman Powderham....

 

Odlomak:

Fenton Castle, Dorset, 5. kolovoza 1532.
Lica oblivena znojem, u jednostavnoj lanenoj haljini prilijepljenoj uz tijelo, zdepasta žena kratka daha pokušavala je držati korak s dječakom. Beznadan pokušaj. Kada se pred Kate Trevor pojaviše sivi zidovi zamka, dječak joj se izgubio iz vida. Nakratko je zastala, obrisala znoj s očiju i zabrinuto pogledala prema nebu. Ovo je bilo najtoplije ljeto otkad je pamtila. Kiše nije bilo niotkuda, polja su ležala isušena na suncu, a teška sparina pretvarala je bilo kakav posao na otvorenom u nepodnošljiv napor. No sada su crni olujni oblaci prekrili nebo. Kate Trevor je zabrinuto promatrala žućkastu frontu oblaka iz koje se dala naslutiti tuča. Munja i grom uslijedili su u istom trenutku. Korpulentna se žena teško dišući požurila da stigne do zamka koji je nudio spas. Upravo u trenutku kada je počeo snažan prolom oblaka, stigla je do zatvorenoga pokretnog mosta. Silovito je udarala na mala ulazna vrata, smještena u masivnoj drvenoj konstrukciji. Uzak prozor se otvorio, a kroz njega ju je mrzovoljno odmjeravao prljav čovjek raščupane brade.
"Sto hoćete?"
Zbog bujice alkoholnog zadaha, Kate Trevor je trenutačno ustuknula i nekoliko puta pokušala udahnuti, dok je oko nje istovremeno sijevalo i grmjelo.
"Vaš gospodar je poslao po mene. Ja sam primalja", vikala je boreći se s olujom.
Muškarčeve crne obrve zlovoljno su se spojile iznad njegova kukasta nosa.
"Ja poznajem primalju. Vi niste Mary."
"Ja sam Kate, njezina sestra, i isto tako primalja..."
Tras! Zapor se zatvorio. Kate Trevor je jedva još razabrala riječi: "Pričekajte ovdje!"
Bubnjala je objema šakama po drvetu vičući: "Molim vas, pustite me unutra!" no iza vrata se ništa više nije micalo.
U tom se trenutku spustila tuča. Komadi leda veličine golubljeg jajeta pljuštali su i bolno udarali u Kateina leda i ruke.


 

Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 4 Prosjek: 4.5]Leave a Reply