Magična ljubavna kutijica

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

Santa Montefiore - Magična ljubavna kutijica

«Magična ljubavna kutijica» Sante Montefiore započinje u mjestu Vina del Mar, u Čileu, sparnoga ljeta 1982. godine. Federica je šestogodišnja djevojčica koja obožava svog oca Ramona. On je karizmatičan, zgodan pustolov koji se vraća kući nakon dugog izbivanja u inozemstvu, a djevojčica silom pokušava obuzdati uzbuđenje. Njezina majka, Helena, putovala je sa suprugom u ranim danima njihove veze a sada Ramon, pisac i fotograf, sam putuje svijetom i žrtvuje obitelj radi posla.
U godinama sve većeg razočaranja njihovom vezom Helena teško podnosi njegova duga izbivanja. Na povratku s jednog putovanja, Ramon Federici kćeri donosi dar: čarobnu kutiju s blistavim kristalima u obliku leptira. Prema legendi, taj je leptir nekoć pripadao jednoj kraljevni Inka. U međuvremenu Helena napušta supruga i vraća se s djecom u Conrwall gdje Federica odrasta i zaljubljuje se u dva muškarca. No čarobna kutijica pokazat će svoju magičnu moć i na putu do prave ljubavi za Federicu neće biti prepreka.

Odlomak:

PRVO POGLAVLJE Vina đel Mar, Čile, ljeto 1982.
Federica je otvorila oči i ugledala posve drukčiji svijet. Bilo je vruće, ali ne i vlažno, jer je morski povjetarac dovlačio svježinu poigravajući se s hladnim valovima Pacifika. Soba se postupno budila pod blijedim jutarnjim svjetlom, koje se probijalo kroz zavjese bacajući se u nježnim snopovima na pod i zidove te gutajući tako ostatke noći i razotkrivajući kraljevski poredak usnulih lutaka. Iako je zbog neumornog lajanja pas Senore Barace sad još samo promuklo i grubo hriptao, bilo je očigledno da ne namjerava odustati. Jednog dana u potpunosti će onijemiti, pomislila je, što, zapravo, i nije tako loše, jer će se susjedi konačno domoći sna. Kad gaje jednom, na putu u školu, poželjela nahraniti keksom, majka ju je upozorila da to ne čini, jer tko zna od kakvih sve boleština boluje. - Bolje ga ne diraj. Ne znaš gdje se sve vucarao! -1 odvukla ju je za ruku. Ali baš u tome i jest bio problem. Pas Senore Barace nije nikamo mogao otići.
Udahnuvši slatki miris naranči, koji je lebdio zrakom, učinilo joj se da gotovo može okusiti zrele plodove, koji su resili stabla poput božičnih ukrasa. Odbacila je plahtu i kleknula na rub kreveta, naginjući se kroz zavjese kako bi zavirila u svijet, toliko drukčiji od onog, koji je nestao sa zalaskom sunca. Njezino je mršavo tijelo zadrhtalo ugledavši novo svitanje, a blijedo lice razvuklo joj se u oduševljen osmijeh. Nakon višemjesečnog izbivanja otac se danas konačno vraća kući!
Ramon Campione bio je pravi gorostas, ali ne samo stasom - s preko stotinu osamdeset centimetara visine nadmašivao je ne samo prosječne Cileance, već i Talijane, što je bio podrijetlom. I mašta mu je bila divovska, nepregledna poput galaksije i prepuna iznenađenja. Pustolovine su ga neprestano odvlačile u daleke krajeve, i u svemu drukčijem i lijepom pronalazio je nadahnuće. Putovao je i pisao, a kako se nikad ne bi zadržao dovoljno dugo kako bi svojoj obitelji omogućio da otkriju osobu, koja se krije u liku putopisca i autora magičnih fotografija, oni ga gotovo uopće nisu poznavali. Federica gaje, doduše, smatrala moćnijim od Boga i jednom je čak rekla velečasnom Amadeu da Isus nije ništa u usporedbi s njim, i da on bez ikakva problema može nadmašiti pretvaranje vina u vodu. - Moj tata može letjeti -ponosno je nadodala. Majka se na to ispričavajući nasmiješila i zakolutala očima, a onda mu potiho pojasnila kako je Ramon iskušao novu napravu u Švicarskoj, koja omogućava polijetanje s planine na skijama.

Već član?
PRIJAVI SE ovdje»


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 1 Prosjek: 5]Leave a Reply