Odraz u ogledalu

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

Odraz u ogledalu
Danielle Steel


Brzo i grubo: površna i pomalo rastegnuta drama o identičnim blizankama i njihovoj jednoj podvali previše.

Olivia i Victoria Henderson su identične blizanke zapanjujuće ljepote i instant senzacija gdje god da se pojave. Njihov otac Edward je bogati tvorničar koji ih obožava iako ih još uvijek međusobno ne razlikuje. Osim toga, one su sve što mu je ostalo iza pokojne i voljene žene Elizabeth koja je umrla pri porodu. No iako fizički posve istovjetne, dvije sestre su različitije karakterom da ne mogu biti različitije: Oliva je mirna i odgovorna djevojka, puna brige za domaćinstvo i skrbi o ocu, a Victoria je divlja i bezbrižna feministkinja koja misli da je sa svojih dvadeset godina najpametnija na svijetu. Kad obitelj preseli u luksuznu kuću na Petoj aveniji u New Yorku, idila polagano počinje kopniti: Victorija upoznaje opasnog (i oženjenog) ženskara Tobya koji upropaštava njenu reputaciju te je ona prisiljena udati se za očevog odvjetnika, Charlesa Dawsona. No nevolja je u tome što je u Charlesa zapravo zaljubljena njena sestra Olivia. Victorijin brak međutim postaje živa muka za oboje supružnika, te ona predlaže Oliviji privremenu zamjenu. Olivija pristaje, a pustopašna Victoria hrli u Europu u kojoj bukti Prvi svjetski rat.

Odlomak:

 

Imanje van Cortiandtovih bilo je u bližim, kao i obitelji Shepard na starom imanju Lvndhurstovih. Otac Helen Shepard bio je Jay Gould, koji je umro prije dvadeset godina ostavivši golemo imanje svojoj kćeri. Ona i njen muž, Finlev Shepard, njime su izvrsno upravljali i često priređivali zabave za mladež, iz susjedstva. Tek nešto sjevernije, Rockcfcllcrovi su te godine dovršili gradnju Kvkuita u Tarrytownu, s predivnim vrtovima i veličanstvenim terenom i kućom koja se nadmetala u ljepoti s onom Edwarda Hendersona.
Henderson Manor je bio lijepo uređeni dom, pa su ljudi izdaleka dolazili pogledati ga, navirujući se kroz ogradu u krasne vrtove. S mjesta gdje su stajali jedva da su mogli vidjeti kuću, zaklonjenu visokim drvećem i zavojitim puteljkom koji je vodio do širokog prilaznog puta. Sama je kuća stajala visoko na stijeni nadgledajući rijeku Hudson. Edward je znao satima sjediti u radnoj sobi, gledajući svijet kako prolazi, sjećajući se prošlih vremena, starih prijatelja i dana kada se njegov život kretao daleko brže... preuzimanja očevih tvornica 1870-tih... svoje vodeće uloge u mnogobrojnim industrijskim promjenama krajem prošlog stoljeća. Život mu je tada bio tako užurban. Kada je bio mlađi vodio je posve drukčiji život. Edward Henderson se oženio još kao mladić, a ženu i sina oduzela mu je difterija. Nakon toga je mnogo godina bio sam, dok se nije pojavila Elizabeth. Ona je bila sve o čemu je sanjao, sjajna zraka svjetla, komet na ljetnom nebu, tako prozračna, tako zasljepljujuća, tako lijepa, a tako ga je rano napustila. Vjenčah su se unutar godinu dana od prvog susreta. Njoj je bilo devetnaest, a on je bio u ranim četrdesetim. Kad je napunila dvadeset i prvu, više je nije bilo. Na Edvvardov užas, umrla je pri porodu. Nakon njene smrti radio je još žešće nego inače, goneći se do iznemoglosti. Ostavio je kćeri na brizi domaćici i dadiljama, ah na kraju je ipak shvatio da ima obveze prema njima. Tada je počeo graditi Henderson Manor. Želio je da vode zdrav, ispunjen život, daleko od grada. Godine 1903.


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 0 Prosjek: 0]Leave a Reply