Ponoć u Petrogradu

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

Vlak je još tutnjao kroz mrak, a do Petrograda je preostalo nekoliko sati vožnje, kad je Inni gatara prorekla sudbinu. Nikako nije namjeravala pokazati dlan Romkinji, nego se u vlaku pritajila, jer ju je užasavala pomisao da će je uopće primijetiti.
Naravno, nije mogla prečuti što su govorili svi ti bučni ljudi koji su, nagurani na donjim ležajevima u odjeljku trećega razreda, pili, jeli kobasice, pileće batke i jaja, a k tome pjevali uz harmoniku na kojoj su odviše glasno i brzo svirali tužne pjesme. Isto tako nije mogla ne primijetiti da na donjemu ležaju Romkinja pijancima čita iz dlana.
No, prvi dio putovanja provela je šćućurena uza zid gornjega ležaja nastojeći biti posve tiha kao i ostale sjene u kutovima kamo se nije usudila ni pogledati, koje su također izbjegavale bučni razgovor. Srce joj je snažno lupalo, a pokušavajući obuzdati strah koji je prijetio da će je shrvati, hipnotički je ponavljala po taktu kotača: »Gotovo na sigurnom, gotovo na sigurnom, gotovo na sigurnom...«
Sama i prestrašena, nikako ne bi očekivala da će je bilo tko ili bilo što navesti da izađe iz neugodnoga mraka, no to se ipak dogodilo. Skrivala se već i zbog samoga razgovora jer putnici su se neprestano vraćali na temu ubojstva.
U kijevskome kazalištu terorist je ubio premijera dok je car, koji je upravo došao u posjet jugu zemlje, stajao u jarko osvijetljenoj kraljevskoj loži, sa sleđenim izrazom lica kao na fotografiji gledajući kako se Stoljpin hvata za prsa i pada na koljena.
Ne razumijem kako se uopće provukao pokraj policajaca iz osiguranja?
Možete li povjerovati da je imao propusnicu? čuo sam da je bio policijski doušnik.
Anarhist, kako kažu.
Ili nekakav Crveni. Socijaldemokrat, ili socijalistički revolucionar... Ali, naravno, Židov.
Eto, rekli su: »Naravno«! Srce joj je još brže zakucalo. Uvijek je bilo samo pitanje vremena kad će se u razgovoru uhvatiti Židova.
Crveni, Židi, ima li razlike? Uvijek Židi, je li? Otrovnice su u napaćenim ruskim njedrima!
Neprestano su lupali vratima. U vagon-restoranu jamačno se pročulo da u trećemu razredu gata neka Romkinja pa su joj pridošli pijanci srebrnim novčićem prelazili preko dlana.


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 0 Prosjek: 0]Leave a Reply