Poslije nevinosti

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

Brenda Joyce
POSLIJE NEVINOSTI

Lijepa dvadesetogodišnja Sofie O’Neill prihvaća činjenicu da će ostati usidjelica zbog toga što je u djetinjstvu doživjela nezgodu nakon koje šepa te vjeruje da nijedan muškarac ne može voljeti ‘bogalja’. Unatoč tomu hrabro se nosi sa životom, potpuno se posvećujući umjetnosti i slikarstvu.

Na jednoj raskošnoj zabavi u Newport Beachu, 1901.godine, privlačan tamnokos muškarac, Edward DeLanza, zapazi Sofie kako sama stoji u kutu. Unatoč njezinoj skromnoj sivoj haljini, biva privučen njezinom zlaćanom kosom i jantarnim očima. Budući da nikada u životu nije sreo ženu poput nje, ostaje istinski zaprepašten kada mu Sofie prizna da se ne namjerava udati, već da želi živjeti samo za slikarstvo.

Nedugo potom, tijekom jednog izlaska; Sofie podliježe Edwardovu šarmu, podaje mu se i gubi nevinost. Prestrašena i zbunjena poplavom strasti koju je toga dana osjetila, Sofie bježi u Pariz, kako bi nastavila studij slikarstva. Očajan, Edward kreće u potragu za njom, jer od te mlade hrabre djevojke neustrašivog duha želi mnogo više od kratkog susreta. Odlučan je izliječiti je i učiniti svojom… sada… i zauvijek.

Odlomak:

Pogled na toga čovjeka toliko ju je zaokupio da se sledila, potpuno zaboravivši na sebe i sve oko sebe. Bio je gologlav. Njegova gusta crna kosa činila je zapanjujući kontrast besprijekornoj bjelini njegova lijepo krojenog platnenog sakoa. Nosio ga je ležerno raskopčanog pa su se prednjice nadimale zbog povjetarca. Ruke su mu bile zagurane duboko u džepove svijetlih hlača bež boje. Bio je krupan. Sofie je to mogla uočiti jer je bio visok i širokih ramena, ali kretao se gracioznošću znatno sitnije osobe, gipko i lako poput crne pantere, koju je jednom vidjela u zoološkom vrtu Bronx. Sofie je bila očarana. S tolike udaljenosti uspjela je razaznati samo njegovo preplanulo lice koje se doimalo posebno privlačnim. Morala ga je naslikati. Iznenada je sjela i žustro otvorila bilježnicu. Srce joj je uzbuđeno udaralo kada je započela s crtanjem. -Edvvarde! Čekaj!
Sofijina ruka zaledila se kada se prenula ugledavši ženu koja je trčala niz stazu za neznancem. Prepoznala je u njoj svoju susjedu, gospođu Hilary Stewart. Zašto bi, zaboga, Hilary na taj način trčala za tim muškarcem, visoko zadignutih suknji, koje je jednom rukom pridržavala, besramno otkrivajući duge noge u bijelim čarapama? Potom joj je sinulo što Hilary možda kani učiniti pa je u šoku problijedjela.
Samoj sebi strogo je rekla kako je se to ne tiče i da bi trebala otići. Brzo je pokušala završiti skicu neznanca, dodavši nekoliko posljednjih poteza. Potom joj se ruka zaustavila kada je začula njegov muževan i prigušen baršunast bariton. Sofie je podignula glavu, našavši se bespomoćno zarobljena tim muževnim zvukom, nehotično se naprežući čuti.
Hilary ga je čvrsto stiskala za ramena. Malo se zanjihala, kao nošena povjetarcem... ili kao da očekuje njegov poljubac.


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 10 Prosjek: 2.8]Leave a Reply