Svaki od njih bio je prepreka ljubavi Kejt Midlton i princa Vilijama: 5 bračnih zakona kraljevske porodice (FOTO)

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

5 bračnih zakona kraljevske porodice

Udate li se za pripradnika kraljevske porodice, možete se oprostiti od ovih stvari.

Britanska kraljevska porodica ima dosta stroga pravila kojih se njeni članovi moraju pridržavati od rođenja. Neka od njih odnose se i na venčanja.

1. Zabranjena im je ženidba za razvedene osobe

Prema Kraljevskom aktu o venčanjima iz 1772. godine, članovi kraljevske britanske porodice se ne mogu oženiti za osobu koja je već bila u braku, odnosno koja je razvedena. Nakon smrti kralja Džordža V premijer Stenli Boldvin zabranio je Edvardu VIII da se oženi za Amerikanku Valis Simpson iz istog razloga. Kad je trebalo da izabere između krune i supruge Edvard VIII je odabrao ljubav.

2. Ne smeju se ženiti za osobe koje nisu plave krvi

Nekada je cela kraljevska porodica morala tražiti dopuštenje za venčanje od britanske kraljice. Izmene Kraljevskog akta o venčanjima donesene su 2013, pa sada to mora činiti tek prvih šest naslednika britanske krune.

Uz dopuštenje Elizabete II princ Čarls je 2005. godine uspeo oženiti svoju dugogodišnju ljubavnicu Kamilu Parker Bovls iako je prethodno bila u braku te nije imala nikakvo plemićko poreklo. Naime, pripadnicima britanske kraljevske porodice zabranjeno je stupati u brak s osobama koje nisu plave krvi.

Ketrin Midlton postala je vojvotkinja od Kembridža nakon udaje za princa Vilijama, a brak je organizovan tek nakon što je kraljica dala svoje dopuštenje.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

3. Njihovi supružnici se ne smeju se baviti politikom

Iako je britanska kraljevska porodica na neki način politički predstavnik svoje zemlje, svim njenim članovima zabranjeno je učešće u političkim događajima, a čak se i suzdržavaju od glasanja na izborima.

Na taj način žele poslati poruku da su neutralni kako bi se s njima mogli lakše poistovetiti svi slojevi društva. Iz istoga razloga, ne žene se za politički aktivne pojedince.

4. Do titule kralja i kraljice (ne) dolazi se venčanjem

Kraljevi i kraljice se rađaju. To nije titula koja se dobija razmenom bračnih zaveta. Suprug britanske kraljice Elizabete II je princ Filip. On ne nosi titulu kralja jer je grčkog porekla, a isto je pravilo važilo je i za supruga kraljice Viktorije – princa Alberta koji je bio Nemac.

FOTO: PROFIMEDIA

S druge strane kada se oženi britanski kralj njegova žena postaje kraljica supruga. Ovu bi titulu mogla nositi vojvotkinja od Kembridža ako princ Vilijam postane britanski kralj. Takođe, jednom kad osoba dobije titulu, njome se oslovljava do kraja života.

5. Kraljica određuje kako ćete se ponašati na porodičnim skupovima

Kada kraljica ustane, i vi ustajete. Kada kraljica sedi, vi sedite. Isto važi i za pravila kod večere za kraljevskim stolom. Kada kraljica odluči da je dosta jela, svima se odnose tanjiri, pa zato uvek treba biti na oprezu.

Udate li se za pripadnika kraljevske porodice, možete se pozdraviti i s konzumacijom morskih plodova. Ova se namirnica ne služi na kraljevskom dvoru zbog opasnosti od alergijskih reakcija i trovanja.

Izvor: Zadovoljna.hr

Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 0 Prosjek: 0]Leave a Reply