Ta ljubav

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

Jan Andrea je zakucao na vrata Margerit Diras u leto 1980. u Truvilu, nakon što joj je poslao nebrojeno pisama u toku pet godina. Više se nisu rastajali sve do njene smrti 3. marta 1996. Njegova knjiga Ta ljubav je ne samo književno svedočanstvo, nego i priča o ne-običnoj ljubavi između mladog studenta i ostarele, svetski poznate spisateljice. Istinska himna ljubavi.


 

Odlomak: Sedim sam u prvom redu, tačno preko puta nje. Postavljam pitanje, spetljam se, ona se osmehuje, pomaže mi, ponaša se kao da je to veoma važno pitanje, i odgovara. Ne znam šta. Ništa nisam čuo. Plašim se za nju, gledajući je tako u toj punoj sali. Plašim se da im se nije dopao film, Indija Song, kao da je to bilo moguće, kao da je to moglo da se dogodi, da joj naškode. I vidim da pati, da je za nju taj film više od filma, da ga voli kao da ga nije ona napravila. Luda je od ljubavi za tim filmom, za krikom Vicekonzula, za glasom Delfine Sejrig, crvenom haljinom Ane Marije Streter, tangom Karlosa d’Alesija, ona beskrajno voli Indija Song, tu oronulu palatu na ivici Bulonjske šume, na iskraju Indije.

Kalkutu ovde, u Francuskoj. I ja, ja to vidim, ja je vidim. Ona se plaši da ne unište te slike, i te reči, i tu muziku. Ja se plašim i želim da joj dam cveće, da svi začute. Da budemo sami u toj bioskopskoj sali. Mi i Indija Song. Ona i ja. Nema više pitanja. Ostalo je desetak studenata oko nje. Pružam joj Razoriti da mi se potpiše. Potpisuje se. Kažem joj: želim da vam pišem. Daje mi adresu u Parizu. Kaže: možete da mi pišete na ovu adresu. Zatim: žedna sam, želela bih jedno pivo. Odlazimo u bistro pored železničke stanice. Ona pije pivo.
Kasnije: ja se vraćam u Truvil. Mladi su sa njom. Ona odlazi kolima koja vozi jedan od njih. Ostavlja me u bistrou koji se zove Odlazak, preko puta železničke stanice u Kanu. Ja sam sa ostalima, ostajemo još malo u kafeu. U džepu mi je Razoriti sa potpisom i adresom: Ulica Sen Benoa 5, Pariz, šesti arondisman. I tako sve počinje. Već sutradan, pišem joj pismo i više ne prestajem.

Već član?
PRIJAVI SE ovdje»


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 1 Prosjek: 4]Leave a Reply