U zemlji bijelog oblaka

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

SARAH LARK
U zemlji bijelog oblaka

Helen, guvernanta iz Londona, već je gotovo izgubila nadu da će zasnovati vlastitu obitelj kad je naišla na oglas u crkvenom listu. Zajednica u Christchurchu na Novom Zelandu traži žene za usamljene članove „na dobrom glasu". Nakon kratkog dopisivanja sa „seoskim džentlmenom" Howardom O'Keefeom, Helen odluči otputovati, a za putovanje zarađuje prateći djevojčice iz sirotišta.

Na brodu upoznaje Gwyneiru Silkham, mladu plemkinju iz Walesa, koja putuje na Novi Zeland s budućim svekrom Geraldom Wardenom. Gwyneira putuje prvim razredom i vodi sa sobom psa i konje - i na prvi pogled nema ništa zajedničko s Helen. No i ona putuje suprugu kojega još ne poznaje, a njezin je brak dogovoren pod još čudnijim okolnostima nego Helenin: Gerald Warden dobio je njezinu ruku - na kartama!

Naravno, Gwyneira je to mogla odbiti, ali nije jer je tražila pustolovinu. Dok Helen mašta o mirnom životu, Gwyn sanja o uzbudljivim danima koje će provoditi s budućim mužem. No hoće li im se snovi ostvariti?

 

Odlomak:

Robert Greenwood nije imao mnogo vremena za obitelj, ali su mu zajednički objedi sa ženom i djecom bili svetinja. Nazočnost mlade guvernante nije mu smetala. Naprotiv, često je gospođicu Davenport uključivao u razgovor kako bi doznao njezino mišljenje o događajima u svijetu, književnosti i glazbi. Gospođica Davenport je, naravno, o tim stvarima znala više od njegove supruge koja je imala manjkavo klasično obrazovanje. Lucindino zanimanje bilo je ograničeno na kućanstvo, obožavanje mlađeg sina i rad u ženskim odborima različitih dobrotvornih organizacija.
Robert Greenwood i te se večeri ljubazno nasmiješio kad je ušla Helen i pridržao joj stolicu nakon što je formalno pozdravio mladu učiteljicu. Helen je uzvratila smiješak, ah je nastojala u to uključiti i gospodu Greenwood. Ona nije ni u kojem slučaju smjela posumnjati da Helen očijuka s poslodavcem, premda je Robert Greenwood nedvojbeno bio privlačan muškarac. Bio je visok i vitak, imao je usko, pametno lice i znatiželjne smeđe oči. Smeđe trodijelno odijelo sa zlatnim lancem džepnoga sata pristajalo mu je izvrsno, a ponašanje mu nije nimalo zaostajalo za ponašanjem gospode iz plemićkih obitelji, s kojom su se Greenwoodovi družili. Greenwoodovi ipak nisu bih posve priznati u tim krugovima jer su smatrani skorojevićima. Otac Roberta Greenwooda izgradio je svoje poslovno carstvo gotovo ni iz čega, a sin ga je umnožio i potrudio se steći društveni ugled. Tomu je pridonijela i ženidba s Lucindom Raiford koja je potjecala iz osiromašene plemićke obitelji. Obitelj je osiromašila zbog ljubavi Lucindina oca prema igrama na sreću i konjskim trkama, kako se pričalo u otmjenom društvom. Lucinda se nevoljko pomirila s udajom za pripadnika građanskog staleža pa je kao odgovor na silazak na društvenoj ljestvici bila sklona razmetanju. Tako su primanja i vrtne zabave Greenwoodovih bile uvijek malo raskošnije od odgovarajućih događaja kod drugih uglednika londonskoga društva. Druge su gospođe uživale u tomu, ali su ipak na sva usta ogovarale Greenwoodove.


 

Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 0 Prosjek: 0]Leave a Reply