Zimska žena

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

Sjeverni Yorkshire, Badnjak 1825.

POPUT NOŽA, MIR i spokoj ledene zimske noći proparala je zastrašujuća lomljava drveta i užasnuto njištanje prestravljenih konja. Sebastian Sinclair, grof od Kinvarre, opsuje i smiri svog konja, a zatim ga povede za uzde skrenuvši sa staze pokrivene snijegom. Pun mjesec obasjavao je ledeni pejzaž i stravičnom jasnoćom otkrivao sav užas pred njim.

Otrcana crna kočija ležala je prevrnuta u jarku, razbijenih prozora. Jedan se konj oslobodio i tumarao cestom, za sobom vukući uzde. Drugi se divlje batrgao pokušavajući se osloboditi orme koja ga je sputavala.

Kinvarra brzo sjaše, znajući da će njegov vjerni konj čekati na gospodarev znak i otrči osloboditi uzrujanog konja. Dok se spuštao blatnjavim jarkom, jedan čovjek bez šešira ispuže iz razbijene kočije. „Jeste li ozlijeđeni?” upita Kinvarra, preletjevši pogledom po njemu. „Ne, nisam, hvala vam na brizi, gospodine.” Iscrpljeni se plavokosi momak okrene prema kočiji. „Hajde, draga, daj da ti pomognem.”

Elegantna ruka u crnoj rukavici proviri kroz vrata i iz kočije izađe žena držeći se nevjerojatno dostojanstveno, sasvim u neskladu sa situacijom, pomisli Kinvarra. Izgledalo je da nijedno od putnika nije ozlijeđeno, pa se usredotočio na zarobljenog konja. Umirio je prestravljenu životinju utješnim riječima i ona se prestala batrgati, iscrpljena od borbe. Dok je Kinvarra provjeravao u kakvom su mu stanju noge, onaj stranac pomogao je dami do ceste.

Konj se stresao i propevši se nekoliko puta otkasao polako niz cestu prema svome partneru. Činilo se da nijedna životinja nije pretrpjela ništa više od straha, što je bilo pravo čudo s obzirom na to da je kočija bila nepopravljivo oštećena.

„Gospođo, jeste li ozlijeđeni?” upita Kinvarra dok se penjao uz jarak. Zataknuo je jahači bič pod ruku i protrljao ruke u rukavicama da otrese snijeg koji se uhvatio za njih. Bila je vraški hladna noć. Sutra će Božić biti leden. No njegovi su Božići već godinama ledeni, bez obzira na vrijeme. Žena je gledala u tlo. Od šoka? Ili stidljivosti? Možda zbog pravila doličnosti? Moguće je da je nabasao na tajne ljubavnike ili mladi par koji bježi kako bi se vjenčao u Škotskoj.

„Gospođo?” ponovno upita, malo oštrije. Bez obzira na njezin strah od skandala, morao je znati treba li joj liječnička pomoć.

„Srce?” Plavokosi se kicoš nagne kako bi provirio u sjenu koju je bacala njezina kapuljača. „Jesi li sigurna da si neozlijeđena? Reci nešto, golubice moja, tvoja šutnja mi tišti grud.”
Dok je Kinvarra probavljao čovjekove neobične riječi, žena se ukoči i ustukne. „Za Boga miloga, Harolde, pa ne držiš recital na pjesničkom skupu.” Nestrpljivo zamahnuvši, ona skine kapuljaču i zabulji se ravno u Kinvarru.


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 10 Prosjek: 2.9]Leave a Reply