Gabrielov pakao – Sylvain Reynard

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

Gabriel Emerson profesor je na Sveučilištu u Torontu i svjetski poznat stručnjak za Dantea. Markantan i tajanstven, danju je posvećen akademskoj karijeri, a noćima se prepušta nesputanim užicima. Na prvi pogled Gabriel ima sve što se može poželjeti, ali razdire ga mračna prošlost i uvjerenje da za njega nema iskupljenja zbog grijeha koje je počinio…
Gabrielov spas iz vlastita pakla nagovijestit će dolazak plahe studentice poslijediplomskog studija Julije Mitchell, koja nije ni slutila da će na studiju susresti muškarca kojeg je upoznala u gimnazijskim danima i nikad ga nije zaboravila.
Gabriel i Julia neće moći dugo izbjegavati uzajamnu privlačnost i ulaze u vezu kojom on ugrožava svoju karijeru. Može li Julia biti Gabrielovo okajanje, njegova Beatrice…?
Gabrielov pakao, intrigantna i strastvena priča o zabranjenoj ljubavi, prvi je dio trilogije koja je nastala na blogu kao fanfikcija Sumrak sage, i to prije erotske trilogije Pedeset nijansi. Roman je munjevito osvojio i očarao publiku, a autor ga je objavio pod pseudonimom i sve što se zna o njemu jest da živi u Kanadi te voli i proučava renesansnu umjetnost. Autorica Pedeset nijansi u svojoj knjizi napisala mu je i posvetu: »SR, hvala ti za korisne savjete od početka i što si bio prvi.«
Trilogija o Gabrielu, inspirirana Danteovim djelom i njegovim odnosom s Beatrice Portinari, baš poput Pedeset nijansi uspjela je postati svjetska senzacija, o njoj se raspravlja na blogovima u cijelom svijetu, a čitatelji obilaze Toronto i Firenzu putovima njezinih glavnih junaka.

 

Odlomak:

Deset se pari očiju naglo okrenulo prema njoj, prema njezinim tankim bijelim prstima koji su stiskali olovku. Deset se pari očiju zatim naglo okrenulo prema profesoru koji je stajao savršeno miran i počeo se mrštiti. Njegovo prezrivo držanje bilo je u oštroj suprotnosti s potpunom simetrijom njegova izgleda, s velikim izražajnim očima i punim usnama. Bio je bahato zgodan, ali u tom trenutku ružno srdit, što je poprilično upropaštavalo općenito ugodan dojam njegove pojave.

»Ahm.« Skroman kašalj s njezine desne strane zaokupio je ženinu pozornost. Iznenađeno je pogledala muškarca širokih ramena koji je sjedio do nje. Osmjehnuo joj se pa sijevnuo očima prema prednjem dijelu učionice, opet prema profesoru.

Polako je slijedila njegov pogled i zagledala se u par srditih, modrih očiju koje su je uporno gledale. Glasno je progutala.

»Očekujem odgovor na svoje pitanje, gospođice Mitchell. Ako vam je stalo do toga da nam se pridružite.« Glas mu je bio leden, kao i oči. Ostali diplomci promeškoljili su se na stolicama i kradomice se pogledavali. Lica su im govorila: Što ga je to spopalo? Ali sami nisu govorili ništa. (Jer, općenito je poznato da se diplomci ne vole suprotstavljati svojim profesorima u bilo kojem pogledu, a kamoli zbog gruba ponašanja.)

Mlada je žena malčice otvorila usta pa ih zatvorila, zapiljila se u te modre oči koje su je gledale netremice, a njoj samoj zjenice su bile široke kao u preplašena zeca.

»Je li vam engleski glavni jezik?« pitao ju je podrugljivo.

Žena kao gavran crne kose koja je sjedila desno od njega pokušala je prikriti smijeh, pa ga je prigušila u neuvjerljiv kašalj. Sve su se oči ponovno usmjerile na uplašenog zečića na čijoj je koži eksplodirala rumen dok je spuštala glavu i na koncu izbjegla profesorov pogled.

»Kako gospođica Mitchell očito ima paralelan seminar na drugom jeziku, možda bi tko drugi bio tako ljubazan da odgovori na moje pitanje?«

Ljepotica desno od njega bila je jednostavno odveć revnosna. Okrenula je lice prema njemu i gotovo zračila dok je vrlo detaljno odgovarala na njegovo pitanje i izvodila predstavu te mašući rukama citirala Dantea na talijanskom. Kad je završila otrovno se osmjehnula ostalima u učionici pa se zagledala u profesora i uzdahnula. Tom njezinu izlaganju nedostajalo je samo još da naglo padne na pod i očeše se leđima o njegovu nogu kako bi mu pokazala da će zauvijek biti njegova ljubimica.

(Nije da mu se ta gesta ne bi svidjela.)

Profesor se gotovo neprimjetno namrštio, ni na koga posebno, pa im okrenuo leđa kako bi nešto napisao na ploču. Preplašeni zečić zatreptao je da potisne suze, nastavio pisati svoje bilješke i srećom nije zaplakao.

Nekoliko minuta poslije toga profesor je držao govoranciju o sukobu između gvelfa i gibelina, a na vrhu talijanskog rječnika preplašenog zečića pojavio se presavijen kvadratić papira. Nije ga odmah primijetila, ali tiho hm privuklo joj je pozornost na zgodna muškarca kraj nje. Ovaj joj se put još više osmjehnuo, gotovo gorljivo, i pogledao na papir.

Primijetila ga je i trepnula. Oprezno je gledala profesorova leđa dok je iscrtavao nebrojene krugove oko talijanskih riječi, pa spustila papir u krilo i razmotala ga. Emerson je šupak.

Nitko to nije primijetio jer je nitko nije ni gledao osim čovjeka do nje. Čim je pročitala te riječi, na licu joj se pojavilo drukčije crvenilo, dva rumena oblačića na oblini obraza, pa se nasmiješila. Ne toliko da otkrije zube, pokaže jamice na obrazima ili bore smijalice, ali svejedno je to bio smiješak. Podigla je pogled svojih velikih očiju prema čovjeku kraj sebe i stidljivo ga pogledala. Njemu se na licu raširio prijateljski osmijeh.

»Nešto je smiješno, gospođice Mitchell?«

Iskolačila je smeđe oči od užasa. Smiješak na licu njezina novog prijatelja smjesta je nestao, a on se okrenuo prema profesoru.

Sada je znala da joj je bolje da ne gleda profesora u njegove hladne modre oči. Radije je spustila glavu i stala grickati punašnu donju usnu.

»Ja sam kriv, profesore. Samo sam pitao na kojoj smo stranici«, zauzeo se za nju onaj prijateljski nastrojen kolega.

»Teško da je to prikladno pitanje za doktoranda, Paul. Ali, kad ste već pitali, počeli smo s prvim pjevanjem. Vjerujem da ga možete naći i bez pomoći gospođice Mitchell. Oh, a vi, gospođice Mitchell?«

Konjski rep uplašenog zečića blago je zatitrao kad je digla pogled.

»Dođite k meni poslije sata.«


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 1 Prosjek: 4]Leave a Reply