Ljubav na kraju svijeta

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

SARAH LARK
Ljubav na kraju svijeta


Novi Zeland, Canterburyjska ravnica 1907. godine 

Gloria odrasta na farmi Kiward. Njezino sretno djetinjstvo naglo završava kad je pošalju u engleski internat zajedno sa sestričnom Lilian. Lilian se odmah prilagođuje životu u Engleskoj, a Gloria počinje mrziti roditelje zato što su joj nametnuli nov život. Pod svaku cijenu želi se vratiti na Novi Zeland pa kuje vratoloman plan koji je dovodi u veliku opasnost... Sudbina kreće svojim tokom i ponovno pokazuje kako duboki osjećaji mogu čovjeka dovesti u očaj ili ga mogu osnažiti.

Pročitajte završni dio trilogije (U zemlji bijelog oblaka, Pjesma Maora) Sare Lark u kojoj je napeto i uzbudljivo prikazana povijest jedne novozelandske obitelji, protkana maorskom tradicijom.

Odlomak:

— Pobijedila sam!
Gloria je svojeg živahnog ponija spretno zaustavila usred formacije stijena koju su zvali »Prstenom kamenih ratnika«. — A ondje straga su i ovce!
Malo stado ovaca bilo je pravi razlog Jackovu i Glorij inu jahanju. Životinje su se osamostalile pa su sada pasle oko stijena, na zemljištu koje je mjesnom maorskom plemenu bilo svetinja. Gwyneira McKenzie-Warden, koja je upravljala tarmom, poštivala je vjerske osjećaje domorodaca, iako je zemljište pripadalo formi Kiward. Bilo je dovoljno ispaše za ovce i goveda, tako da stoka nije morala gaziti po maorskim svetištima. Zbog toga je za ručkom zamolila Jacka da skupi ovce, što je naišlo na Glorij in glasni prosvjed.
— To mogu i ja, bako! Nimue mora još učiti!
Otkako je Gloria uvježbavala svojeg prvog psa čuvara, željela je obavljati ozbiljnije poslove na farmi, na Gwyneirinu veliku radost I ovaj put se nasmiješila praunuci i kimnula u znak odobravanja.
— U redu, ali Jack će te pratiti — naredila je, iako ni sama nije mogla reći zašto nije pustila djevojku da jaše sama. Zapravo, uopće nije bilo razloga za brigu: Gloria je farmu poznavala kao svoj džep, a svi ljudi na farmi Kiward poznavali su i voljeli Glorij u.
S vlastitom djecom Gwyneira nije postupala previše oprezno. Njezina najstarija kći Fleurettc već je s osam godina jahala četiri milje u malu školu, koju je tada držala Gwyneirina prijateljica Helen na susjednoj larmi. No, Gloria je bila nešto drugo. Gwyneira je sve svoje nade polagala u jedinu priznatu nasljednicu farme Kiward. Samo je u Glorijinim i Kurimm žilama tekla krv Wardena, utemeljitelja farme Kurina majka Marama dolazila je iz tamošnjeg maorskog plemena pa su Gloriju priznavali i domoroci To je bilo važno jer je između Tonge, poglavice Ngai Tahua, i Wardenovih postojalo oštro suparništvo. Tonga se nadao da će Glorijinom udajom za Maora iz njegova plemena povećati svoj utjecaj na zemlju. No, taje strategija zakazala već kod Glorij ine majke Kure A Gloria ni je do sada pokazala gotovo nikakvo zanimanje za život i kulturu plemena. Naravno, tečno je govorila maorski jezik i voljela je slušati kad joj baka Marama priča prastare priče i legende svojeg naroda Međutim, povezanost je osjećala samo s Gwyneirom, njezinim drugim suprugom Jamcsom McKenziejem i osobito s njihovim sinom Jackom.


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 1 Prosjek: 4]Leave a Reply