Ponos i predrasude

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

Ponos i predrasude
JANE AUSTIN

Ljubav, nesporazumi, potraga za savršenim muškarcem kao i izbjegavanje nesavršenog, teme su romana Ponos i predrasude, a relevantne su danas kao što su uvijek bile.

To je čarobna i vječna priča o Lizzy Bennet, jednoj od najsimpatičnijih književnih junakinja, i ponosnom gospodinu Darcyju, o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama i herojima i, naravno, ponosu i predrasudama.

***
Klasična priča o ljubavi i nerazumijevanju koja se odvija u klasno svjesnoj Engleskoj pri kraju 18. stoljeća. Radnja je smještena u aristokratske krugove ruralne Engleske na prijelazu 18. u 19. stoljeće. Bennettovi su plemenitaška obitelj koja je postupno osiromašila i čija gospođa majka Bennett očajnički nastoji svojih pet kćeri udati za što je moguće bogatije zetove.

Prilika za to su lokalni balovi, a na jednom od njih će se najstarija kći Jane zagledati u bogatog aristokrata gospodina Bingleya. Susret između Janeine mlađe sestre Elizabeth i gospodina Darcyja neće proći tako dobro - Jane, koja se ponosi sposobnošću procjene karaktera, Darcyja drži hladnim i nedostojnim njenih osjećaja. No, nakon niza romantičnih, bračnih i ekonomskih komplikacija, Elizabeth i Darcy će shvatiti kako su ipak stvoreni jedno za drugo.

Odlomak:

Općenito je poznata činjenica daje bogatu neoženjenu čovjeku žena prijeko potrebna. Koliko god se malo znaju osjećaji i stajališta takva čovjeka prigodom njegova prvog dolaska u neko susjedstvo, taje činjenica tako duboko ukorijenjena u svijesti susjednih obitelji da se on smatra punopravnim vlasništvom ove ili one njihove kćeri.
- Dragi moj Bennete - reče mu jednog dana njegova žena - jesi li čuo daje Netherfieldski park (riječ je o imanju, nap prev.) napokon iznajmljen?
Bennet odgovori da nije čuo
- Eto, iznajmljen je - istakne ona. - Maloprije je bila kod mene gospođa Long i ispripovijedala mi sve o tom
Bennet ne odvrati ništa.
- Zar te ne zanima tko gaje uzeo? - nestrpljivo upita njegova žena.
- Ti mi to, očito, želiš kazati, pa ću te rado saslušati. Ovo joj je bilo sasvim dovoljno ohrabrenje.
- Pa, dragi, trebaš znati što se zbiva. Gospođa Long kaže daje Netherfield zakupio vrlo bogat mladić iz sjeverne Engleske. Dovezao se u ponedjeljak četveroprežnom kočijom kako bi vidio to mjesto i oduševio se njime toliko da se odmah pogodio s gospodinom Morrisom. Doselit će se prije Miholjdana, a neke njegove sluge bit će u kući već potkraj idućeg tjedna.

- Kako se zove?
- Bingley.
- Je li oženjen?
- Ah, neoženjen je, naravno, dragi moj. Vrlo bogat momak; četiri ili pet tisuća funti na godinu. Kakva divna prilika za naše kćerke!
- Zašto? Kakvu to važnost može imati za njih?
- Dragi moj Bennete - odgovori njegova žena - kako možeš biti tako glup! Valjda ti je jasno da ja mislim na njegovu ženidbu jednom od njih.

Nastavak na strani 2 

Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 1 Prosjek: 5]Leave a Reply