San i slava

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

Cordelia je uzdahnula i nježno dotaknula latice ružičastih kamelija koje su izvirivale iza kamene ograde. I sama je nalikovala cvijetu u svojoj bijeloj haljini od muslina obrubljenoj čipkom i s plavom vrpcom oko tankog struka. Iako je sunce jako grijalo, nije nosila šešir, a sunčeve su zrake blistale u njenoj zlatnoj kosi koja se kovrčala oko malog lica. Njene su oči bile vrlo velike i tamne. Trebale su biti plave, ali su zapravo bile sive s ljubičastom
nijansom. Bile su to neobične oči koje su njenom licu pridavale upečatljivost i tajanstvenost koje obično nisu svojstvene mladim djevojkama. Sve otkako je stigla u Napulj, Cordeliji su laskali i udvarali crnooki patriciji koji su živjeli u raskošnim palačama s istaknutim obiteljskim grbovima. Palače su od znatiželjnih pogleda običnog puka bile dobro zaštićene visokim ogradama. U elegantnim se salonima raspravljalo samo o urotama, izdaji i francuskim ratnim brodovima u Toulonu.

Cordelia bi ponekad pomislila da je bila pogreška doći u Napulj sada kad je cijela Europa bila u stanju grozničavog iščekivanja, a Engleska se sama, bez ijednog saveznika, odupirala Bonaparteu. Bio je poput čudovišta čija je sjena zatamnjivala svaku zemlju.
No, kada je njen brat saznao da mu je molba odobrena, ni smrt ga ne bi mogla odvratiti od njegove "Obećane zemlje". Činilo se čudnim da bi se grof Hunstanton odrekao svojih mnogobrojnih posjeda samo da postane vitez. No, kao što je to i sam bio rekao, to je bila njegova ambicija i cilj još kada je bio dječak. Roditelji su im umrli, sada je bio svoj gospodar, i ništa ga nije moglo spriječiti da stigne do Malte. Za Cordeliju je to bila prilika da upozna mondeni svijet iz kojeg je zbog žalovanja bila isključena. Uživala je u balovima, kazalištima i primanjima otkako je stigla u Napulj. Pribojavala se susreta s lady Hamilton, britanskom ambasadoricom o kojoj je čula mnoštvo fantastičnih priča i čija je ljepota bila legendarna. No Emma Hamilton je prema njoj bila iznimno ljubazna, a njena neodoljiva vitalnost je izbrisala Cordelijinu sramežljivost od trenutka kada je stupila u palaču Sessa.

Nastavak na strani 2

Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 0 Prosjek: 0]Leave a Reply