Sedam dana za ljubav

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

USPIJE LI SE jedna djevojka teškom mukom usred kišne noći probiti do Luciferova praga, dotični bi se barem trebao udostojiti otvoriti vrata. No na to ga vjerojatno neće natjerati pristojnost, već neki njegovi izopačeni razlozi.

Minerva skupi jednom rukom krajeve svoga kaputa i otrpi još jedan hladan, oštar udar vjetra. Zagleda se u očaju u zatvorena vrata te udari dlanom po njima.

„Lorde Payne”, poviče, nadajući se da će joj glas uspjeti prodrijeti kroz debela vrata od hrastovine. „Molim vas, otvorite! Ja sam, gospođica Highwood.” Nakon kraće stanke pojasni:

„Gospođica Minerva Highwood.”

Činilo joj se besmislenim pojašnjavati o kojoj je točno gospođici Highwood riječ. Što se nje tiče, to bi trebalo bi biti jasno. Njezina je mlađa sestra Charlotte energična, no nježna petnaestogodišnjakinja. A najstarija u obitelji, Diana, obdarena je ne samo anđeoskom ljepotom, već i odgovarajućom naravi. Nijedna od njih nije od one vrste djevojaka koje bi se noću izvukle iz kreveta i iskrale niz stražnje stubište prostrane kuće kako bi se našle sa zloglasnim razvratnikom.

No Minerva je bila drukčija. Oduvijek je bila drukčija. Od tri sestre Highwood, ona je jedina tamne kose, jedina nosi naočale, jedina kojoj su draže čvrste čizme s vezicama od svilenih cipelica, i jedina koja imalo mari za razliku između sedimentnih i metamorfnih stijena.

Jedina bez izgleda za budućnost, bez ugleda koji treba čuvati.

Diana i Charlotte će se dobro snaći u životu, ali Minerva? Neugledna, knjiški moljac, smetena, ne zna se ponašati pred gospodom. Jednom riječju, beznadna. Riječi su to njezine vlastite majke u nedavnom pismu nekom rođaku. Što je najgore, Minerva nije slučajno naišla na taj vrlo određeni opis njuškajući po tuđoj osobnoj prepisci. O, ne. Ona sama je napisala te riječi, zapisujući majčino diktiranje. Uistinu. Njezina vlastita majka.

Vjetar je zapuhao i strgnuo joj kapuljaču s glave. Hladna kiša zalila joj je vrat dodajući povrijeđenoj duši i tjelesnu bol. Odgurnuvši na stranu kosu zalijepljenu za obraz, zagledala se U prastaru kamenu kulu - jednu od četiri koje čine utvrdu dvorca Rycliff. Dim se dizao iz najvišeg otvora.

Ponovno je podigla šaku, udarajući u vrata novom snagom. „Lorde Payne, znam da ste unutra.”

Iritantni podlac.

Neće se maknuti s mjesta sve dok ju ne pusti unutra, pa makar je hladna proljetna kiša smočila do kože. Nije prešla sav taj put uzbrdo od sela do dvorca, posrćući preko klizavog kamenja i tražeći u mraku blatnjave puteljke, samo kako bi se poražena vratila istim tegobnim putem.


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 1 Prosjek: 5]Leave a Reply