Uvijek i zauvijek – Sarah Jio

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

Na tajanstvenome mjestu gdje ljubice cvatu izvan sezone, a zrak je prožet solju, žena slomljena srca naiđe na dnevnik i stupi u život njegove anonimne autorice.

U svojim dvadesetima Emily Wilson bila je na vrhuncu: napisala je bestseler, imala je savršenog supruga i činilo se da joj ništa ne stoji na putu do vječne sreće. No desetljeće poslije Emilyno se kolo sreće okrenulo. Nije mogla pronaći inspiraciju za novu knjigu, a i suprug joj je neočekivano okrenuo leđa. Stoga, kad je njezina rođakinja Bee pozove da provede ožujak u divnoj kući na predivnom otoku, Emily prihvati prijedlog, čeznući da joj more zavida rane. Istražujući za svoju sljedeću knjigu, Emily otkrije crveni baršunasti dnevnik iz 1943. godine, čiji sadržaj otkriva nevjerojatne poveznice s njezinim životom.

Uvijek i zauvijek očaravajući je roman s idiličnim mjestom radnje i intrigantnom dvostrukom pričom, koji je proslavio svoju autoricu Saru Jio.

Priča je to o ljubavi, izdaji i otkriću starog dnevnika koji tajanstveno povezuje prošlost i sadašnjost. Roman je to s neočekivanim obratom na kraju, dirljiva priča koja nas uvjerava da se za pravu ljubav uvijek treba boriti.

Odlomak:

 

Bee nije prelijepa žena. Viša je od većine muškaraca, lice joj je nekako široko, ramena su joj preširoka, zubi preveliki. Pa ipak, crno-bijele fotografije iz njezine mladosti otkrivaju iskricu nečega u njoj, izvjesnu ljepotu koju sve žene imaju u dvadesetima. Voljela sam jednu određenu njezinu fotografiju iz te dobi, koja je visjela u okviru posutom školjkama na zidu u hodniku u mojoj rodnoj kući. Teško bi se moglo reći da je to bilo počasno mjesto jer smo morali stati na klupicu da bismo je jasno vidjeli. Stara fotografija obrubljena školjkama prikazivala je Bee kakvu nikad nisam poznavala. Sjedi sa skupinom prijatelja na pokrivaču na plaži, djeluje bezbrižno i zavodljivo se smiješi. Neka se druga žena nagnula prema njoj i šapće joj u uho. Nekakvu tajnu. Bee stišće bisernu ogrlicu koja joj visi oko vrata i zuri u fotoaparat pogledom kojim nikada nije gledala ujaka Billa. Pitala sam se tko ih je slikao toga davnog dana.

»Što je rekla?«, upitala sam majku jednog dana dok sam bila dijete, pogleda podignutog prema fotografiji.

Mama nije ni podigla pogled s rublja s kojim se borila u hodniku. »Što je tko rekao?«

Pokazala sam na ženu pokraj Bee. »Zgodna žena koja šapće teti Bee u uho.«uvijekizauvijek

Mama je odmah ustala i prišla mi. Podigla je ruku i obrisala prašinu sa staklenog okvira rukavom svoga pulovera. »Nikada nećemo znati«, rekla je, a u glasu joj se osjetilo žaljenje dok je promatrala sliku.

Mamin pokojni tetak Bill bio je naočit junak iz 2. svjetskog rata. Svi su govorili da se oženio Bee radi njezina novca, no meni ta teorija nije bila uvjerljiva. Vidjela sam kako ju je ljubio, kako bi je obuhvatio rukama oko struka svih onih ljeta dok sam bila dijete. Volio ju je, nije bilo sumnje u to.

Kliknite broj 2 za nastavak...

Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 2 Prosjek: 1.5]Leave a Reply