Uvijek s tobom

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

HEDWIG COURTHS MAHLER
Uvijek s tobom

Odlomak:

— Gospođe su rekle da idu u Ludwigslust. — Izgovorio je to s poštovanjem, jer je znao da je taj muškarac rado viđeni gost u kući.
Roland zahvali, nasmiješivši se. Sluga je znao da će njegova obavijest zanimati posjetitelja s naklonoš-ću je gledao za njim, razmišljajući: Odvažan mladić! I dobro građen! Nije bolježljivi kicoš poput drugih. Kladim se da se sviđa našoj gospođici, iako s njim postupa gore nego s drugima koji jure za njenim novcem. Pa za druge je predobra, ne bi pristajala uz kakvog gizdelina. Međutim, ovaj je pravi momak i gospođica ne bi smjela dugo razmišljati. Ionako se jednog dana mora udati, jer se ne slaže s novom gospodom. Kako bi i mogla? Ona je pravo »zlato«. Uostalom, i gospođa je bacila oko na gospodina Rolanda, ali ona njega ne zanima, njegove oči slijede samo gospođicu.
Nakon što je zatvorio vrata za posjetiteljem polako se vrati u kuću.
Prividno, Roland nije mogao ni slutiti s kakvim gaje mislima poslužitelj ispratio. Nije se osvrnuo. Njegove su čeličnoplave oči gledale ravno naprijed.
Bijahu to čudnovate oči. Katkad bi bljesnule silnom odlučnošću zatim mirno i trijezno promatrale okolinu; drugi put bi toplo gledale i smiješile se, kao oči dobroćudnoga dječaka čije je srce još sasvim neiskvareno.
Njegovi su prijatelji i znanci govorili da je postojan, iako ponekad ne može odoljeti nekoj ludosti. Bio je pun života i snage. Pjenušavi mošt mora prevreti, a Hans Roland je sada bio u stadiju kada se mošt pretvara u dobro, plemenito vino.
Svi su ga rado primali, pogotovu obitelji s neudatim kćerima.
Od takvih mladića postaju najbolji muževi, znalački su govorili očevi, a majke su se pomalo u njega zaljubljivale i željele da ih izabere za punicu.
Međutim, Hans nije mario ni za očeve ni za majke, a najmanje za kćeri... osim jednu, koja je prije nekoliko mjeseci zarobila njegovo srce.

Nastavak na strani 2

Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 2 Prosjek: 4.5]Leave a Reply