Vjenčani kum – Matt Dunn

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

Adam Bailey prvi će priznati da mu nije loše u životu, barem ne otkako je odustao od trajnih veza. Mnogo je lakše, napokon, biti serijski monogaman – upoznavati žene kad god se pruži prilika, iskorištavati svoj markantan izgled i neodoljiv šarm, te im ne odgovarati na daljnje pozive dok opisuje netom proživljene avanture dvojici najboljih prijatelja s manje ljubavnih iskustava, oženjenom knjigovođi Marku i poslovnom partneru Nicku. Istina, bez njih bi Adamu teško bilo voditi tako lagodan život: zajedničkim naporima oni vode internetski portal PleazeYourself, tražilicu za pornografske sadržaje od koje su se svi obogatili.

Bogatstvo, jasno, ima i svoju cijenu: u Nickovu slučaju, cijena je Sandra – žena koju je Adam smjesta prozro kao ambicioznu udavaču kojoj se više mili Nickov Ferrari od Nicka samog, ali koju Nick smatra nečim najboljim što mu se u životu dogodilo. A tek što je Adam počeo razmišljati o tome kako da Nicka odgovori od stupanja u brak s jednom takvom gadurom (što nije lako, jer si frendovi mogu reći sve, samo nipošto ne smiju pljuvati po životnim izabranicama), kad zatelebani Nick oduševljeno zamoli Adama da mu bude vjenčani kum… Britko napisan, prepun sjajnih doskočica i oštrih opažanja muške prirode i društva u današnjem materijalno sređenom, ali emocionalno i dalje vrlo nesređenom svijetu, roman Matta Dunna Vjenčani kum pružit će današnjem čitatelju nelagodno bistro zrcalo vlastitog karaktera, a čitateljici jedinstveno točan uvid u psihu suprotnog spola.

Odlomak:

“I tako, kao što sam rekao, vratimo se mi u njezin stan, i situacija polako stiže do točke Clasha... ”

“Točke Clasha?”

“Ma da, znaš ono, 'should I stay or should I go' a dotad su nam teme bile sve ono o čemu se obično priča na prvom izlasku - posao, obitelj, bivše veze. ”

“Bivše veze ? Nadam se da si joj dao skraćenu verziju. ”

“I tako se nekako povede razgovor o braku i nevjeri, pa mi ona počne pričati o tom jednom tipu kojeg je upoznala na studiju. Znaš već takve: Casanova s faksa, zgodan, duhovit, pravi mamac za žene, izlazio je s većinom cura na svojoj godini. ”

“Pomalo sličan tebi, znači. ”

“Goni se. Uglavnom, svi se iznenade kad se odmah nakon diplome taj tip oženi najdosadnijom curom s njihovog smjera, odseli se u predgrađe, počne živjeti totalno po prosjeku od dva cijela četiri djeteta. Međutim, nađe si posao posrednika za nekretnine u Londonu, što mu daje savršeni izgovor da se dokasna zadržava u gradu dok žena ostaje doma i čuva djecu. ”

“Zasad te pratim. ”

“Nikad se nije prestao družiti s ostalim prijateljicama s faksa - koje su mu uglavnom bile bivše, naravno. Počne se nalaziti s jednom po jednom u gradu, na ručku ili piću predvečer, i iskoristi tu priliku da im otvori dušu uz obrok životne, počne pričati kako mu je brak prava robija, kako mu se cijeli život pretvorio u posao i kako je sva tjelesna strana stvari gotovo sasvim nestala. A njima se uglavnom počnu rositi oči prije nego što su popile prvu čašu Chardonnaya. ”

“Pizda jedna lukava!”

“Upravo tako. I onda, kada dode vrijeme da se krene, on kaže curi da samo mora svratiti do jedne kuće odmah iza ugla da je procijeni - pet minuta, ništa više - ima ključeve kod sebe, pa bi li ona skoknula s njim da je vidi? A koja žena može odbiti priliku da pronjuška po kući nekog potpunog neznanca? I tako, dok si rekao keks, njih dvoje šetaju po praznom stanu, on se pravi da nešto zapisuje i cijelo vrijeme jadikuje nad stanjem svoga braka. ”

“Sto, sve nešto kao: ‘Primaća soba okrenuta prema jugu, ostavio bih je samo da nemamo djece?”

“Tako nekako. I daje joj do znanja kako mu je krivo što on i dotična nisu bili bliži na faksu, dok ona stalno sažalno komentira u stilu ‘baš mi te je žao'.

Uglavnom, zadnja soba do koje dođu je, naravno, spavaća... ”

 


 

Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 0 Prosjek: 0]Leave a Reply