Voljeti nanovo

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

Svaki grad ima svoje godišnje doba koje je gotovo savršeno. To je ono doba nakon ljetne žege, ali prije nego što se i pomišlja na zimsku studen, na kišu i snijeg, kristalno jasno doba kad zrak postaje svjež, kad je nebo još uvijek svijetloplavo, kad već biva ugodno odjenuta vunenu odjeću i kad se korača brže negoli se mjesecima koračalo. To je doba kad se nanovo započinje živjeti, stvarati planove, djelovati, jednostavno biti, kad rujan prelazi u listopad, kad žene izgledaju ljepše, kad se muškarci osjećaju bodrije, pa su ljupkija čak i djeca koja se vraćaju u škole Pariza, New Yorka, San Franciska ... A možda je tako ponajviše u Rimu. Svi su se vratili kućama nakon ljetnih mjeseci odmora provedenih na Capriju gdje su se vozili starim štropotavim taksijima, kojima je polazište piazza, do plaža u Marina Piccola, u kupalištima Ischije, u San Remu preplavljenom suncem, ili jednostavno na javnim plažama Ostije. Sada je sve to prošlo. Stigla je jesen. Bliže se posljednji dani rujna, mjeseca kao stvorenog za rad, divnog mjeseca kad je čovjek jednostavno sretan što živi.

Isabella di San Gregorio sjedila je ugodno zavaljana na stražnjem sjedištu limuzine. Osmjehivala se sama sebi. Dva krupna češlja od kornjačevine sklanjala su joj sjajnu crnu kosu s lica. Živim očima promatrala je prolaznike što hitro promiču ulicama. Kao i uvijek, promet je u Rimu bio strašan. No, ona je bila navikla na to. Tu je provela cijeli život. Samo bi ponekad posjetila majčinu obitelj u Parizu, a jednom je, kao dvadesetogodišnjakinja, godinu dana provela u Sjedinjenim Državama. Iduće godine udala se za Amadea i postala neka vrst legende, kraljica rimske mode. Ona je već po rođenju bila kraljevna u tom kraljevstvu. Udajom je postala i nešto više. Ali, slavu nije stekla samo time što je dobila Amadeovo prezime već i svojim vlastitim talentom. Amadeo di San Gregorio bio je nasljednik kuće San Gregorio. U vječnom svjetskom natjecanju silno bogatih i častoljubivih žena to svetište visoke rimske mode predstavljalo je vrhunac prestiža i profinjenog ukusa. San Gregorio: sveto ime za posvećene žene. A najsvetija imena: Isabella i Amadeo. On, zelenih očiju, u svem svojem zlatnom firentinskom sjaju, naslijedivši kuću u svojoj trideset prvoj godini; ona, unuka Jacques-Louisa Parela, kralja pariške mode sve tamo od 1910.

Isabellin je otac bio Talijan, ali se uvijek zabavljao govoreći joj kako je čvrsto uvjeren da njenim žilama kola čista francuska krv. Osjećala je i mislila francuski, imala je francuski stil i djedov nepogrešiv ukus. Kad joj je bilo sedamnaest, znala je više o visokoj modi negoli mnogi muškarci koji se bave tim poslom u četrdeset petoj. To joj je bilo u žilama, u srcu, u duhu. Imala je čudesan dar za uzorke, domišljatost u upotrebi boja i sigurnost u tome što je to što može postići uspjeh. Tu sigurnost postigla je proučavanjem iz godine u godinu kolekcije svog djeda. Kad je u svojoj osamdesetoj godini on konačno prodao Parel jednoj američkoj korporaciji, Isabella se zaklela da mu to nikad neće oprostiti.


Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 2 Prosjek: 5]Leave a Reply