Želim da gledam kako moj sin raste

Isključite Ad Blocker

Ovaj sajt je, izmedju ostalog, omogućen i prikazivanjem reklamnog sadržaja. Molimo isključite adblocker - hvala.

Zajednički život

Nije prošlo dugo, preneo sam svoju garderobu u Danin stan. Dve godine, koliko je uobičajeno vreme apsolutne zaljubljenosti, između nas dvoje nije pala nijedna ružna reč, ni svađa, ni poprek pogled. Mislio sam da sanjam toliku ljubav, svoju savršenu ženicu, trideset kvadrata, u koje je stao ceo svet... A onda je zaljubljenost počela da bledi i svakodnevica nas je preuzela.
Dana je, kako rekoh, nepokolebljiva i tvrdoglava kakva je bila, očekivala od mene, ali i drugih ljudi na kugli zemaljskoj, da se okrećemo prema njenim potrebama. Samo je ona teško radila, samo je njoj trebao mir, samo je ona radila s ljudima i samo su njoj bili neophodni izduvni ventili. Ja, koji sam pomagao u očevom preduzeću glumeći po potrebi i vozača i čistača, kurira i menadžera, kantu za otpatke i sunder za tuđe nervozne trenutke, na sve to nisam imao pravo. Svako se hvatao za svoje bolno mesto, pa sam tako i ja, i umesto da naš odnos postavim na zdrave, ravnopravne osnove, počeo sam da mislim da jc to tako zato što sam ja bivši narkoman, a ona doktorka. Da nisam nosio beleg bivšeg narkomana, shvatio bih da bi sc Dana jednako odnosila i prema predsedniku države da se kojim slučajem budila pored njega. Njena tvrdoglavost, koliko je bila prednost u trenucima kad jc mene izabrala, toliko sc sad postavljala kao prepreka u našem harmoničnom odnosu.par-lezi-u-krevetu
Svašta sam počeo da joj zamoram. Oscćao sam se kao da me gura od sebe bespotrebnim i većnim kritikama. I uvek kad bi me nekim komentarom bacila na pod, udarila u najslabije mesto i prikovala za pod, vraćao sam u sećanje njeno ophođenje prema meni u prisustvu drugih ljudi, njenih pacijenata i kolega. Da, gledala me je kao onoga koga voli. I zato sam se držao nje kao davljenik za slamku.
Prirodno, poželeli smo dete. Njoj se bližila tridesetpeta, a ja sam mogao da zahvalim Svevišnjem što je odlučila da jednom hepatitičaru, a to je kod lečenih narkomana išlo gotovo neizostavno jedno uz drugo, rodi dete. Iako naš odnos nije bio onakav kakav je bio na početku, prionuli smo na zadatak produženja vrste, kao da nam od toga život zavisi. I nije nam išlo...
Već je tada malo nedostajalo da puknemo... Dana je uzimala hormonsku terapiju, ja sam išao na neke silne pretrage i preglede, bili smo istrajni i... legali smo uveče na počinak besni na sve.

Ipak, opsednuti željom za detetom, sve manje smo se svađali. Oboje smo utonuli u tišinu, a moju i njenu tišinu povezivala je ista želja i ista briga, pa bih i te dane, bez obzira na probleme
koji su nas pratili, mogao da nazovem srećnim.
Ne kažu slučajno da trudnoća i detc dodatno ojačaju vezu... Kad je test za trudno ću jednog jutra pokazao dve plave crte, Dana i ja bili smo srećni kao nekad ispred bioskopa na Jahorini. Propinjala se na prste da me poljubi, a ja sam stajao kao ukopan, uplašen da je ne povredim. Da, u to vreme mislio sam da su oni nervozni meseci u našoj vezi bili samo prolazna kiša, letnji pljusak kad mu vreme nije, i to onaj koji samo osveži i brzo se zaboravi.
Ivan se rodio u zimu. Ta zima ponovo nam je donela ljubav podarivši nam najvredniji poklon u životu. Plašio sam se, opet zbog svoje prošlosti, kakvog će zdravlja biti naš sin, kako će izgledati. Kad sam mu prebro-jao prstiće i osetio nežnu kožu pod svojim prstima, nestali su svi moji strahovi. Mogao sam, ganut do bola, da umrem u tom trenutku, samo kad sam svetu ostavio takvo savršeno zaveštanje.

par-s-djetetom
Onda smo opet upali u poznatu zamku. Beba je majci oduzimala mnogo vremena, a ia, otac, nekako sam iskakao iz njihovog koloseka. Po prirodi, za tatu uz bebu nije bilo mesta koliko je bilo za majku. Pokušao sam da razumem, ali je bivši narkoman u meni vrištao dok je kompleks niže vrednosti postajao sve jad. Kad nisam mogao da budem do kraja s njima, morao sam da đem sebi zabavu.

Nastavak na sljedećoj strani...

Naša ocjena
Vaša ocjena?
[Ukupno 6 Prosjek: 1.5]Leave a Reply